Wasverzachter: alles wat je moet weten

Datum:

Artikel delen

Wat is wasverzachter? Dat is een vraag die veel mensen zich afvragen. In dit blogartikel vertellen we je alles wat je moet weten over wasverzachter. We leggen uit hoe wasverzachter wordt gemaakt, welke soorten er zijn en waar het precies voor gebruikt wordt. Ook vertellen we je hoeveel wasverzachters kost en waar je ze kunt kopen zoals op plein.nl. Tenslotte geven we je nog wat tips om op te letten bij het kopen van wasverzachter.

Wat is wasverzachter precies?

Wasverzachter wordt gemaakt door anionische tensiden te combineren met kationische tensiden of amphotere tensiden. Deze stoffen zijn allemaal surfactanten, wat betekent dat ze schuim kunnen maken en ervoor zorgen dat water in vet kan oplossen. Dit is de reden waarom wasmiddel en wasverzachter zo goed werken: het vet in vuil kan opgelost worden in water en afgespoeld worden. Wasverzachters bevatten vaak ook stoffen die ervoor zorgen dat het wasgoed zachter aanvoelt, zoals cationische polymeren.

Wat voor soorten wasverzachter zijn er allemaal?

Er zijn twee soorten wasverzachter: vloeibaar en in poedervorm. Vloeibare wasverzachters worden gemaakt door een oplosmiddel toe te voegen aan de surfactanten. Dit kan water zijn, maar vaak wordt een ander oplosmiddel gebruikt, zoals alcohol of propyleenglycol. In poedervormige wasverzachters is het oplosmiddel al verdampt voordat het product in de winkel komt. Het enige wat overblijft, is een poeder van surfactanten.

Waarvoor wordt het gebruikt?

Wasverzachter wordt gebruikt om wasgoed zachter te maken en ervoor te zorgen dat kleding niet statisch aanvoelt. Wasverzachters werken door een laagje op de stof achter te laten, waardoor het minder ruw aanvoelt en beter glanst. Sommige mensen vinden wasverzachter ook handig om kleding langer fris te laten ruiken.

Hoeveel kost wasverzachter?

Wasverzachter is niet duur. Een fles van 500 ml kost ongeveer €0,70 en is genoeg voor 40 wasbeurten. Je kunt wasverzachter kopen bij de meeste supermarkten en drogisterijen. Let wel op dat je niet te veel gebruikt, want dan kan het wasgoed gaan plakken of er vlekkerig uit gaan zien. Gebruik ongeveer 30 ml per wasbeurt of volg de aanwijzingen op de verpakking.

Waar moet je op letten?

Als je wasverzachter wilt kopen, is het belangrijk om te letten op de ingrediëntenlijst. Kies een wasverzachter zonder parabenen, sulfaten of ftalaten. Parabenen en sulfaten kunnen irritatie veroorzaken en ftalaten zijn schadelijk voor het milieu. Je kunt ook kiezen voor een natuurlijke wasverzachter of eentje met biologische ingrediënten. Natuurlijke wasverzachters bevatten vaak plantaardige oliën en kruiden, waardoor ze milder ruiken en minder schadelijk zijn voor de huid. Biologische wasverzachters worden gemaakt van ingrediënten die afkomstig zijn van biologisch geteelde planten.

We hopen dat dit artikel je wat meer inzicht heeft gegeven in wasverzachter.

Gerelateerde artikelen

Ontdek de voordelen van slimme energiebeheer systemen

Een Home Energy Management System (HEMS) is een innovatieve oplossing die ontworpen is om het energieverbruik in woningen...

Minder plastic in de oceanen

Plasticvervuiling is een van de grootste milieuproblemen die onze planeet momenteel ondervindt. Elke minuut wordt er naar schatting...

Je huis verbouwen? Begin hier!

Bij het verbouwen van je huis komt heel wat kijken. Voordat je met een hamer in de weer...

Slim besparen met tweedehands trapliften

Wanneer het aankomt op kostenbesparing zonder in te leveren op kwaliteit, dan zijn tweedehands trapliften een uitstekende keuze....