10 life hacks om te besparen op je energierekening

Datum:

Artikel delen

Energie besparen hoeft geen karwei te zijn. Met een paar eenvoudige tips en trucs kun je vandaag nog beginnen met het verminderen van je energieverbruik. Of je nu wilt besparen op je elektriciteitsrekening of je ecologische voetafdruk wilt verkleinen, deze stappen helpen je in de goede richting. Van het verminderen van sluipverbruik tot het gebruik van energiezuinige apparaten, er zijn een aantal manieren waarop je kleine veranderingen kunt doorvoeren die in de loop der tijd bij elkaar optellen. Lees hieronder de 10 tips om energie en geld te besparen met een aantal eenvoudige gewoonten en life hacks.

1# Trek de stekker uit het stopcontact als je ze niet gebruikt

Een van de gemakkelijkste dingen die je kunt doen om het energieverbruik te verminderen, is de stekker uit het stopcontact halen. Apparaten als tv’s en andere elektronica verbruiken energie als ze op stand-by staan. Om je sluipverbruik te verminderen, trek je de stekker uit het stopcontact.

2# Verwarming lager zetten en warme kleding

Het verlagen van de temperatuur op je thermostaat met een paar graden kan een groot verschil maken. Om warm te blijven kun je een trui of andere lagen kleding aantrekken. Dit is een gemakkelijke manier om het energieverbruik te verminderen zonder comfort te hoeven opofferen.

3# Verwarm alleen ruimtes waar je veel gebruik van maakt

Als je bepaalde kamers niet vaak gebruikt, overweeg dan om de deuren en ramen te sluiten zodat ze niet verwarmd worden. Dit zal helpen je energierekening te verlagen door alleen de delen van je huis te verwarmen die veel gebruikt worden.

4# Douche maximaal 5 minuten

Het energieverbruik verminderen betekent niet dat je je dagelijkse douchebeurt moet opgeven. Om water en energie te besparen, beperk je je douche tot maximaal 5 minuten. Je kunt ook de temperatuur van het water iets verlagen, of een efficiënte douchekop gebruiken die het waterverbruik beperkt.

5# Vervang je lampen voor LED-lampen

Het gebruik van LED-lampen in plaats van traditionele kan je op de lange termijn geld besparen en ook je energieverbruik verminderen. LED-lampen zijn efficiënter en gaan langer mee dan hun tegenhangers. Investeren in nieuwe lampen is een goede manier om energie te besparen.

6# Energiezuinige apparaten kopen

Een andere tip om de energierekening te verlagen is om oude apparaten te vervangen door efficiëntere modellen. Zoek naar producten met een energielabel A.

7# Tochtstrips plaatsen en kieren dichten

Je kunt ook geld besparen op verwarmingskosten door kieren en gaten rond ramen en deuren af te dichten. Besteed aandacht aan tochtige plekken in je huis, zoals zolders en kelders, en gebruik tochtstrips of kit om kieren op te dichten.

8# Zonlicht binnenlaten

Een van de eenvoudigste manieren om geld te besparen op je energierekening is door gebruik te maken van natuurlijk licht. Open overdag gordijnen en jaloezieën om zoveel mogelijk zonlicht binnen te laten en sluit ze ’s nachts weer om het warmteverlies tot een minimum te beperken.

9# Zonnepanelen aanschaffen

Voor een nog grotere energiebesparing kun je overwegen om zonnepanelen te installeren. Zonnepanelen kunnen een aanzienlijke hoeveelheid energie opwekken, afhankelijk van waar je woont en het type systeem dat je kiest. Het installeren van zonnepanelen is een van de meest effectieve manieren om je energierekening op de lange termijn te verlagen.

10# Energie vergelijken en overstappen

Ten slotte is een van de beste manieren om geld te besparen is online een energievergelijker te zoeken en overstappen van energie. Veel bedrijven bieden kortingen en prikkels om over te stappen, dus kijk goed rond voordat je een beslissing neemt. Het proces is eenvoudig, en het kan je jaarlijks veel besparen.

Met deze makkelijke tips kun je geld besparen op je energierekening en tegelijkertijd je ecologische voetafdruk verkleinen. Het lijken misschien kleine dingen, maar aan het einde van het jaar zul je zien dat het wel degelijk invloed heeft je eindrekening. Succes met besparen.

Boekhouden zonder zorgen

Gerelateerde artikelen

Boekhouden zonder zorgen

Ben je zzp’er of mkb’er en heb je nog geen boekhouder? Dan is het zeker de moeite om...

De Magie van Pavo Vital en de Wereld van DocHorse

Wie ooit een paard heeft gehad of simpelweg liefheeft, weet hoe belangrijk de verzorging en voeding van deze...

Ontdek de kracht van zwarte steigerbuizen van steigerbuisstunter

Steigerbuizen zijn al lang niet meer alleen voor de bouw. Ze hebben hun weg gevonden in de wereld...

Ervaar de winter veilig: jouw gids voor anwb sneeuwkettingen en fietsendragers

De winter is een prachtig seizoen, maar het kan ook uitdagingen met zich meebrengen, vooral als het gaat...