Zo kom je aan de beste hypotheekrente

Datum:

Artikel delen

Mocht je in de huidige situatie van de woningmarkt een woning willen kopen, dan is het fijn dat je hier een hypotheek voor krijgt. In dit blog lees je hoe je aan de beste hypotheek en hypotheekrente komt voor jouw persoonlijke situatie. 

Voordat je een huis koopt, is het misschien wel fijn om te weten wat een hypotheek eigenlijk is. Waarschijnlijk heb je zelf niet het geld om een huis te kopen. Met een hypotheek leen je geld om een woning te kunnen kopen. Het is dus eigenlijk een lening. De hoogte van deze lening is afhankelijk van verschillende factoren. Je mag namelijk niet zomaar lenen zoveel je wilt. 

Hoeveel kan ik lenen?

Als je gaat lenen, maak je afspraken voor de lange termijn. Dit kan wel voor de komende dertig jaar zijn. Je moet de kosten voor deze lening wel kunnen betalen. Daarnaast hangt het af van je relatiestatus, leeftijd, inkomen en het hypotheekrentepercentage. Ook je persoonlijke situatie kan voor jou heel relevant zijn. Uiteindelijk is je inkomen leidend voor hoeveel je wilt lenen. Hoe meer je verdient, hoe meer je kan lenen. Dit klinkt heel ingewikkeld, maar gelukkig hoef je het niet zelf te doen. Er zijn verschillende websites die je maximale hypotheek berekenen.

Waar je over een doorsnee lening rente betaalt, betaal je dat ook over je hypotheek. Dit wordt ook wel de hypotheekrente genoemd. Deze rente staat niet vast en hangt van verschillende factoren af. Allereerst hangt dit van de rente van de centrale bank af. De instelling waar jij je geld leent heeft veel geld voor handen, maar ook weer niet al het geld van de wereld. Daarom leent deze instelling geld bij de centrale bank. Op basis van de rente die zij zelf betalen, bepalen ze de rente die ze aan jou vragen.
De economie heeft ook invloed op de hypotheekrente. Als er een recessie plaatsvindt, is de kans groter dat iemand zijn rente niet betaalt. De bank neemt dan een relatief groter risico om die rente te verstrekken. Met als resultaat een hogere rente.

Vergelijking van hypotheekrente

Je weet nu wat een hypotheek is en welke factoren invloed hebben op de hoogte van je hypotheek en de rente. Er zijn verschillende partijen waar je je hypotheek bij kan afsluiten, ieder met een eigen hypotheekrente. Natuurlijk wil jij de meest voordelige rente betalen en ze dus onderling kunnen vergelijken. Dat hoef je helemaal niet zelf te doen. Via verschillende websites kun je je hypotheekrente vergelijken.

Gerelateerde artikelen

Minder plastic in de oceanen

Plasticvervuiling is een van de grootste milieuproblemen die onze planeet momenteel ondervindt. Elke minuut wordt er naar schatting...

Je huis verbouwen? Begin hier!

Bij het verbouwen van je huis komt heel wat kijken. Voordat je met een hamer in de weer...

Slim besparen met tweedehands trapliften

Wanneer het aankomt op kostenbesparing zonder in te leveren op kwaliteit, dan zijn tweedehands trapliften een uitstekende keuze....

De toekomst van reizen: duurzame energie onderweg

Zonne-energie wordt steeds meer een integraal onderdeel van onze reiservaringen. Met de opkomst van draagbare zonnepanelen en andere...