Wat is vlootschouw en hoe kun je het in je voordeel gebruiken?

Datum:

Artikel delen

Wanneer je een onderneming hebt, zijn er een hoop dingen die je dagelijks in de gaten moet houden. Een kleine onderneming is relatief overzichtelijk, maar bij een grotere onderneming komt een stuk meer bij kijken. Als beginnende ondernemer zul je een hoop dingen zelf moeten regelen. Bij een grotere onderneming zul je steeds meer aan je werknemers gaan moeten uitbesteden. Dit zorgt ervoor dat het lastiger wordt om alles goed onder controle te houden. Wanneer je een grotere onderneming hebt, zijn er een aantal verschillende dingen die je kunt doen, waar vlootschouw er een van is.

 

Wat is vlootschouw nou eigenlijk?

Als ondernemer kun je vlootschouw gebruiken om in kaart te brengen wat de bijdrage is van een werknemer aan je bedrijf. Met meerdere werknemers is het belangrijk dat je goed weet wat de sterke punten zijn van deze mensen en wie er belangrijk is voor de onderneming. Om de winst van de onderneming zo groot mogelijk te maken, is het namelijk belangrijk dat je goed inspeelt op de mensen om je heen. Door gebruik te maken van vlootschouw kun je beter in beeld krijgen hoe de toekomst van de onderneming eruit ziet. 

 

Bij vlootschouw ga je een aantal verschillende dimensies met elkaar vergelijken. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan de prestaties van werknemers of de potentie die zij hebben. Het in kaart brengen van deze dimensies kun je doen door te gaan kijken naar het werk dat je werknemers leveren, maar ook door een medewerkerstevredenheidsonderzoek te doen. Wanneer je gaat kijken naar potentie, kun je de tevredenheid, opleiding en eventuele andere functies van je werknemers vergelijken. Een jong iemand met een hoge opleiding heeft namelijk meer kansen bij andere bedrijven. Het is belangrijk dat je hier als werkgever rekening mee houdt.

 

De doelen van het gebruik van vlootschouw

Wanneer je gebruik maakt van vlootschouw, kun je bepalen of een medewerker op de juiste plek zit of niet. Je kunt er in dit geval voor kiezen om iemand een andere functie te geven of een promotie aan te bieden. Ook kun je door vlootschouw te gebruiken zowel je horizontale als verticale kennis over je onderneming verbreden. Er zijn vaak een hoop specialisaties die je kunt doen om efficiënter te werk te gaan binnen de onderneming. Zo kun je op de lange termijn veel geld besparen. Verder kun je met vlootschouw ook bepalen of iemand een extra uitdaging nodig heeft of juist net wat te veel op zijn of haar bord heeft.

Gerelateerde artikelen

Waarom avontuurlijke reizen niet oncomfortabel hoeven te zijn

Veel mensen associëren avontuurlijke reizen met ongemak en ontberingen. Maar dat is een misverstand! Met de juiste voorbereiding...

Waarom elke ondernemer over financiering moet nadenken

Financiering is de levensader van elk bedrijf. Of je nu een start-up bent die van de grond komt...

Waarom MKB-bedrijven unieke financieringsbehoeften hebben

MKB-bedrijven, ofwel de midden- en kleinbedrijven, vormen de ruggengraat van de economie. Ze zijn divers, dynamisch en vol...

Groen op je bord, groen in je handen

Verpakkingen spelen een cruciale rol in de presentatie en bescherming van producten. Dit is vooral het geval in...