Tips om duurzame modekeuzes te maken

Datum:

Artikel delen

Duurzaamheid is het sleutelwoord als het om mode gaat. De manier waarop we kleding produceren en consumeren heeft een directe impact op het milieu. Gelukkig zijn er veel manieren om duurzame modekeuzes te maken. Als milieubewust persoon ben je waarschijnlijk al bekend met het belang van duurzame mode. Het is immers niet alleen goed voor het milieu, maar het kan ook nog eens stijlvol en betaalbaar zijn! Maar het maken van duurzame modekeuzes kan soms ontmoedigend lijken. Daarom geven we in deze blogpost enkele tips om duurzamere modekeuzes te maken. Lees je mee?

Kies voor duurzame merken

Het is geen geheim dat de mode-industrie een van de meest milieubelastende ter wereld is. De fast-fashion trend heeft de productie versneld en de verspilling vergroot, waardoor de natuurlijke hulpbronnen enorm onder druk komen te staan. Maar je hoeft je stijl niet op te offeren om duurzaam te zijn. Er zijn veel modemerken die zich inzetten voor het creëren van ethische en milieubewuste mode. Door te kiezen voor milieuvriendelijke modemerken, kunnen we de milieu-impact van de textielindustrie helpen verminderen.

Het schoenenmerk Veja

Een voorbeeld merk die we hier willen benoemen is Veja. Veja is een schoenenmerk van Franse bodem, die enkel gebruik maakt van milieubewuste materialen, zoals biologisch katoen, plantaardig gelooid leer en verantwoord geoogst wild rubber. Je hebt Veja heren sneakers, maar ook Veja dames sneakers. En het mooie is, ze zien er ontzettend stijlvol en modieus uit! Veel mensen denken namelijk dat, zeker met milieuvriendelijke schoenenmode, het betekent dat je meteen geitenwollen sokken en wandelsandalen moet dragen. Maar niets is minder waar. Tegenwoordig is milieubewuste, en zelfs vegan mode, ontzettend modieus en stijlvol. Wetende dat de mode die je koopt niet of nauwelijks bijdraagt aan de vervuiling van het milieu voelt goed. En daarom is het ook een waardevolle investering. Niet alleen voor jezelf en hoe je eruit ziet, maar voor de hele planeet.

Duurzaam shoppen met een kleine portemonnee

Niet iedereen heeft het budget om te investeren in duurzame kledingmerken. Het is namelijk zo dat duurzame merken vaak ook redelijk aan de prijs zijn. Logisch, want de productie van duurzame mode kost nou eenmaal meer dan de goedkope fast-fashion. Mocht je niet veel te besteden hebben aan kleding, maar wil je niet langer je geld uitgeven aan goedkope fast-fashion ketens zoals H&M en Primark? Dan kun je ervoor kiezen om tweedehands te winkelen. In tweedehands en kringloopwinkels vind je vaak ontzettend mooie en leuke kleding voor enkele euro's. Dit is de meest duurzame manier van shoppen, omdat het bijdraagt aan een circulaire samenleving.

Gerelateerde artikelen

De wereld van afvalwaterzuivering: verrassende feiten en inzichten!

Wist je dat afvalwaterzuivering een onmisbaar onderdeel is van onze moderne samenleving? Het zorgt ervoor dat ons water...

Op vakantie met een gerust hart: tips voor auto- en reisverzekeringen

Je kijkt er al maanden naar uit: eindelijk op vakantie! Om zorgeloos te kunnen genieten van je welverdiende...

ICT-detachering en IT-vacatures: de sleutel tot succes in het bedrijfsleven

In de huidige snel veranderende technologische wereld is het voor bedrijven essentieel om bij te blijven op het...

Dit is het leuke aan padel!

Wat is padel precies? Padel is een snelgroeiende sport die steeds meer populariteit wint over de hele wereld....