Het belang van duurzame palmolie

Datum:

Artikel delen

Palmolie is een plantaardige olie die hoofdzakelijk wordt gewonnen uit de vruchten van de oliepalm. Ook wordt de olie soms gehaald uit de coyolpalm. De oliepalm groeit in gebieden rond de evenaar. Het is een tropische boom met bladeren van ongeveer 5 meter lang. Als de oliepalmbomen drie tot vier jaar oud zijn, worden de vruchten geoogst. Oorspronkelijk werd de oliepalm gevonden in West-Afrika, nu wordt deze vooral gekweekt in Indonesië en Maleisië. Dit zijn dan ook 's werelds grootste palmolie producerende landen van dit moment. Palmolie bevat een hoog percentage verzadigde vetten en antioxidanten. Dit zou volgens voedingsdeskundigen nadelig werken voor je gezonde leefstijl. Toch wordt het middel verwerkt in vele producten zoals in frituurolie, koekjes, chips, kruidenmengsels, sauzen, margarine, schoonmaakmiddelen, cosmetica, etc. Ook al wordt er niet altijd positief gepraat over palmolie, toch kunnen we haast niet zonder. Naast dat de olie veel verzadigd vet bevat, wordt deze niet altijd op een duurzame manier gewonnen. Dit is misschien wel het grootste argument van partijen om palmolie te verbieden. Jammer, want dit hoeft niet zo te gaan. Het is namelijk ook mogelijk om voor duurzame palmolie te gaan. Maar hier is wel de juiste inzet voor nodig.

Wat is er nodig voor de duurzame werving van palmolie?

Duurzame palmolie staat voor het terugdringen van ontbossing en het creëren van kansen voor kleine boeren wereldwijd. Maar dit kan alleen bereikt worden wanneer iedereen zich daarvoor inzet. Zowel bedrijven, overheden én maatschappelijke organisaties. Ook jij als consument kan hier een rol in spelen. Gebruik jij al duurzame palmolie? Zo’n 90 procent van de palmolieproducten in Nederland is vervaardigd met palmolie die op een eerlijke manier is gewonnen. Tóch betekent dit dat er ook nog genoeg producten zijn die niet aan het RSPO-keurmerk voldoen. Check je palm oil products en maak bewuste keuzes waardoor je bijdraagt aan de missie van vele organisaties en bedrijven die staan voor duurzame palmolie.

Waarom heb je vetten nodig?

Iedereen lichaam heeft een bepaald percentage vet nodig. Vet is een energiebron en sommige vetzuren leveren essentiële bouwstenen voor de cellen in het lichaam. Vetten helpen het lichaam ook om de vitamines A, D, E en K beter op te nemen. Niet al het vet dat in het lichaam wordt opgeslagen, is afkomstig van vet in de voeding. Het kan ook door het lichaam zelf worden aangemaakt. Vaak is de productie van het lichaam niet genoeg, waardoor het belangrijk is om voldoende vetten binnen te krijgen via je dagelijkse voeding. Kies vandaag nog voor duurzame palmolie!

Boekhouden zonder zorgen

Gerelateerde artikelen

Boekhouden zonder zorgen

Ben je zzp’er of mkb’er en heb je nog geen boekhouder? Dan is het zeker de moeite om...

De Magie van Pavo Vital en de Wereld van DocHorse

Wie ooit een paard heeft gehad of simpelweg liefheeft, weet hoe belangrijk de verzorging en voeding van deze...

Ontdek de kracht van zwarte steigerbuizen van steigerbuisstunter

Steigerbuizen zijn al lang niet meer alleen voor de bouw. Ze hebben hun weg gevonden in de wereld...

Ervaar de winter veilig: jouw gids voor anwb sneeuwkettingen en fietsendragers

De winter is een prachtig seizoen, maar het kan ook uitdagingen met zich meebrengen, vooral als het gaat...