Boekhouden zonder zorgen

Datum:

Artikel delen

Ben je zzp’er of mkb’er en heb je nog geen boekhouder? Dan is het zeker de moeite om daar eens over na te denken. Wanneer je het leuk vindt om je eigen financiële zaken af te handelen en je hebt tijd genoeg, dan moet je het vooral zelf blijven doen. Voor de meeste mensen is de boekhouding echter een vervelende klus. Daarbij komt dat je nogal wat regelgeving in de gaten moet houden. Veel ondernemers zitten daar helemaal niet op te wachten. Voor een vast bedrag kun je heel veel van de dagelijkse financiële rompslomp aan een boekhouder of administratiekantoor overlaten. Ze kennen alle regelgeving, aftrekposten en subsidiemogelijkheden. Met een beetje geluk heb je je boekhouder zo weer terugverdiend. Het scheelt in ieder geval veel kopzorgen en je weet zeker dat je je altijd netjes aan alle regels houdt.

Hoe vind je een goede boekhouder

Boekhouder is een vrij beroep. Dat betekent dat iedereen zich boekhouder mag noemen en er geen eisen zijn aan opleiding of ervaring. Je moet dus op een andere manier te weten komen of de boekhouder van je keuze een goede is. Natuurlijk kun je kijken of hij of zij een goede opleiding heeft gevolgd of veel ervaring heeft, maar rondvragen in je kennissenkring of bij collega-ondernemers levert vaak ook veel goede suggesties op. Zoek je een boekhouder Breda? Dan heb je in je omgeving heel veel boekhouders en administratiekantoren om uit te kiezen. Er is er vast één bij waarmee iemand die je kent goede ervaringen heeft.

Wat doet een boekhouder voor je?

Wat een boekhouder voor je doet hangt vooral af van je eigen wensen. Je kunt je hele financiële administratie aan hem uitbesteden, maar je kunt ook een aantal zaken zelf blijven doen. Ben je zzp’er en heb je een beperkte administratie? Dan kun je best zelf je facturen blijven versturen of je BTW-aangifte doen. De jaarlijkse aangifte voor de inkomstenbelasting is wel iets om door een boekhouder te laten doen. Daarvoor is het nodig om wat meer van belastingwetgeving te weten en misschien kent je boekhouder aftrekposten die je zelf nog niet had ontdekt. Een boekhouder kan nog veel meer werkzaamheden doen, maar dat hangt af van de grootte van je bedrijf en de specifieke omstandigheden. Wanneer je bijvoorbeeld zaken doet met het buitenland krijg je te maken met allerlei extra regelgeving. Heb je personeel? Dan is het verstandig de loonadministratie te laten doen door een administratiekantoor. Ook een jaarrekening, kwartaalrapportages of overleg met een accountant zijn klussen die je maar het best aan een boekhouder overlaat.

Gerelateerde artikelen

Een renovatie zelf uitvoeren

Wanneer je ervoor kiest om zelf renovaties in huis uit te voeren, is het selecteren van de juiste...

Wat is duurzame huisverwarming?

Als het gaat om het verwarmen van je huis, zijn er veel opties beschikbaar. Maar in deze tijd,...

De Invloed van Culturele Tradities op Hedendaags Meubeldesign

Als we door de meubelshowrooms lopen, worden we niet alleen begroet door diverse ontwerpen en stijlen, maar ook...

Op avontuur door het wilde Europa

Heb je altijd al de wildernis van Europa willen verkennen en de uitdagingen van een overlevingstocht willen aangaan?...